ЈоакимФест—JoakimFest

Posted on


Фестивал најбољих позоришних представа
по текстовима домаћих аутора

ЈоакимФест се одржава сваке године од 7–15. маја у Крагујевцу, Књажевско–српском театру.
Фестивал је добио име по Јоакиму Вујићу (1772–1847), директору првог српског театра основаног у Крагујевцу 1835. године.
Домаћин Фестивала је Књажевско–српски театар, организатор Дирекција Фестивала, а главни покровитељ Град Крагујевац.
Директор Дирекције Фестивала је Драган Јаковљевић.
Селектора поставља Дирекција на период од четири године.
Чланове стручог жирија (3–5), именује Дирекција.

Књажевско–српски театар је најстарије српско позориште, основано 1835. године. У својој скоро два века дугој традицији постало је један од најзначајнијих бастиона српске културе. Највећа имена српског глумишта започела су своју уметничку каријеру на сцени овог позоришта. Данас, Театар своју делатност обавља на три сцене: Сцена Јоаким Вујић, Сцена Љуба Тадић иСцена Мија Алексић. У оквиру позоришта делује Галерија Јоаким, Театротека, а активна је и издавачка делатност, Ревија Јоаким, едиција Јоакимови потомци, едиција Премијера.
Из Театра су 1965. иницирани Сусрети професионалних позоришта Србије Јоаким Вујић (централне Србије), који су сваке године у мају одржавани у другом од десетак градова, све до 2003. године. Од 2004. године сталан је домаћин ЈоакимФеста, Фестивала најбољих позоришних представа Србије по текстовима домаћих аутора, а од октобра 2006. године и ЈоакимИнтерФеста, Међународног позоришног фестивала малих сцена.
Први ЈоакимФест, трансформисани Сусрети Јоаким Вујић, одржан је од 7. до 13. маја 2004. године. На Фестивалу је пет професионалних позоришта из Србије извело седам позоришних представа шест у конкуренцији за награде, те једну у част награђених.
Идеја организатора је стварања још бољег и атрактивнијег Фестивала, који ће, не само на плану приказаних представа, покретати најактуелније теме везане за судбину театарског живота Србије, али ће се тицати и издаваштва, које се бави позоришном уметношћу, органским везама између друштва и театра, као и питањима позоришне продукције у садашњим условима.

Најстарије српско позориште, Књажевско-српски театар, поново отвара врата поклоницима добрих позоришних представа по тексту домаћих аутора. Надам се да ће Фестивал који је важан за Крагујевац, а носи име оснивача првог српаког театра Јоакима Вујића, успети у намери да овај град позиционира као град позоришта. Такође, надам се и да ћете истрајати у намери да неговањем израза који ствара још бољи Фестивал, покрећете најактуелније теме везане за судбину позоришног живота Србије, третирате танане везе између друштва и театра, као и питања позоришне продукције у садашњим условима.

7. мај 2009. године
Министар културе
Небојша Брадић

Јоакимови дани у Крагујевцу су Фестивал који је с годинама постао један од најважнијих промотера домаће драме и позоришта заснованог на савременој и класичној драмској књижевности српског народа. Са жељом да се видимо следеће године желим крагујевачком позоришту и грађанима Крагујевца да драме које играмо на позоришним сценама буду што ређе у обичном животу.

7. мај 2009. године
Душан Ковачевић

НАГРАДЕ

Јоакимова награда за најбољу представу
Јоакимова награда за режију
Јоакимова награда за текст или адаптацију
Јоакимова награда за глуму
Јоакимова награда за сценографију
Јоакимова награда за костим
Јоакимова награда за оригиналну музику
Јоакимова специјална награда
Награда публике

 Official website www.joakimvujic.com
 
Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s