КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР — актуелности

Posted on

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР 

У СЛАВУ КРАГУЈЕВЦА

Дан Књажевско-српског театра, фебруар 2012. године


На Сретење Господње, сваког 15. фебруара, најеминентнијим писцима, глумцима, редитељима, сценографима, композиторима, најстарије српско позориште уручује Статуету Јоаким Вујић (додељује се за изузетан допринос развоју позоришне уметности Србије) и Прстен са ликом Јоакима Вујића(додељује се за изузетан допринос развоју Театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству). Аутор Статуете Јоаким Вујић је Никола Кока Јанковић, рођен у Крагујевцу 1926. године, академски вајар и члан САНУ, Српске академије наука и уметности.

Програм прославе:
Промоција Ревије Јоаким, Сцена Љуба Тадић 19.00 часова 
Изложба У славу Крагујевца, фотографије старог Крагујевца аутора Предрага Цилета Михајловића, Галерија Јоаким 19.30 часова
Музичко сценски програм У славу Крагујевца, Сцена Јоаким Вујић 20.00 часова
Ауторски тим: Небојша Брадић, Марија Солдатовић, Зоран Мишић, Драгослав Танасковић, Јелена Јањатовић, Миливоје Штуловић, Бора Дугић и глумци Књажевско-српског театра 

Награде Театра 
Статуета Јоаким Вујић – Властимир Ђуза Стојиљковић
Властимир Ђуза Стојиљковић је један од првих представника модерне глуме на српским сценама који своје уметничко дело богати већ шест деценија оригиналним и самосвојним стилом у бројним улогама које је остварио на позоришним сценама, радију, телевизији и филму, како у Србији тако и у иностранству. За свој рад је добио назначајнија признања: од Стеријине награде до Добричиног прстена за животно дело. Логичан је био избор Књажевско-српског театра да га уврсти у плејаду добитника Статуете Јоаким Вујић за допринос позоришном животу Србије.
Жири за доделу Статуете Јоаким Вујић: Мирко Бабић, Небојша Брадић, Нада Јуришић, Славко Млановић, Снежана Ковачевић.
Прстен са ликом Јоакима Вујића – Горица Поповић
Горица Поповић је заслужила Јоакимов прстен за све оно што је годинама несебично даровала публици Крагујевца и Србије. Глумица, списатељица, редитељ, певачица и много тога још – јединствена Горица Поповић, крагујевчанка и првакиња Атељеа 212. 

Годишње награде 
Милош Крстовић
је својим залагањем, преданошћу и квалитетом глумачких остварења у последњих пар сезона, па тако и у години за нама, несумљиво задужио поверењем своју матичну кућу.
Годишњом наградом Књажевско-српски театар потврђује допринос овог глумца као битну компоненту општег имиџа Књажевско-српског театра у позоришној јавности Србије. Верујемо да ће ово признање Крстовића још чвршће устоличити као једног од предводника млађе генерације глумаца и једног од носилаца репертоара најстаријег српског позоришта. 
Драгослав Танасковић
Музика је одувек била равноправан и неодвојив сегмент позоришног чина. Али, сценска музика коју Драгослав Танасковић компонује за представе наше куће је и много више од тога. Постала је један од заштитних знакова представа Театра, нешто по чему их публика препознаје и ужива у њој исто као и у игри наших глумаца. Дорастао свим жанровима и музичким правцима Танасковић је то доказао и показао у представама: Клуб Нови светски поредакБалада пијанистиЂаво и мала госпођа и Ноћ у кафани Титаник
Прстен са ликом Јоакима Вујића и Годишње награде додељује Управни одбор Књажевско-српског театра: Златан Максимовић, председник, Слободан Павићевић, Петар Веселиновић, Бранка Церовина, Никола Милојевић.

ЈОАКИМОВИ ДАНИ
Сцена Јоаким Вујић 20.00, четвртак, 16. фебруар 2012. године
Народно позориште Ужице, ИНЕС ДЕ КАСТРО
Сцена Јоаким Вујић 20.00, петак, 17. фебруар 2012. године
Крушевачко позориште, ИЗА РЕШЕТАКА
Сцена Јоаким Вујић 20.00, субота, 18. фебруар 2012. године
Краљевачко позориште, ХИПЕРБОЛИЧНИ ПАРАБОЛОИД
Понедељак, 27. фебруар 2012. 20.00 Сцена Јоаким Вујић 
Народно позориште Тоша Јовановић Зрењанин, ЗБОГОМ ЖОХАРИ

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s