ПОРУКА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЗОРИШТА 2012

Posted on

СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА

27. март 2012. године

СликаСветски дан позоришта, који се обележава 27. марта, установио је 1961. године Међународни позоришни институт (ITI). На тај дан позоришта у свету организују разне манифестације, уз обавезно читање поруке коју, по позиву ИТИ-ја, увек пише позоришна личност светског угледа. Ове године то је амерички глумац, продуцент, драмски писац и редитељ, Џон Малкович (John Malkovich).

Амерички глумац, продуцент, драмски писац и редитељ, Џон Малкович је пре свега позоришни уметник.
Откривши позориште почетком 70-тих година прошлог века (Државни универзитет Илиноиса), 1976. оснива чувено Steppenwolf Theatre Company са Теријем Кинијем, Џефом Перијем и Геријем Синисом.
Славу на филму стекао је интерпретацијом Валмона у Опасним везама Стивена Фрирса, са Мишел Фајфер и Глен Клоуз. После ове улоге, која означава прекретницу у његовој каријери, глумиће у више од 70 филмова у Сједињеним Америчким Државама и иностранству.
Интерпретирајући разноврсне улоге, номинован је два пута за Оскара за најбољу мушку споредну улогу за Места у срцу(1984) и На линији ватре (1993), а награђен је за интерпретације у филмовима као што су Поља смрти, Опасне везе, Бити Џон Малкович и Замена.
Године 2011. режирао је своју трећу позоришну продукцију у Паризу, Les Liaisons Dangeureuses у позоришту Theatre de l Atelier, после успеха с представама Хистерија (Marigny, 2002) и Добри канаринац (Comedia, 2007), за коју је добио Молијерову награду за најбољу режију.

ПОРУКА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЗОРИШТА 2012
Част ми је што ме је Међународни позоришни институт при организацији УНЕСЦО позвао да се обратим поводом педесетогодишњице Светског дана позоришта. Ово кратко обраћање упућујем својим колегама и садруговима, позоришним делатницима.
Желим вам да оно што радите буде неодољиво и оригинално. Нека ваша дела буду дубока, дирљива, промишљена и јединствена. Нека нам помогну да размислимо о питању шта значи бити човек, а та мисао нека буде из срца, прожета искреношћу, слободоумношћу и благонаклоношћу. Желим вам да победите недаће, цензуру, сиромаштво и нихилизам, што ће многи од вас извесно морати. Нека вам бог подари талента и неумољивости да нас научите како куца људско срце у свој својој сложености, као и понизности и љубопитљивости да тај задатак учините својим животним делом. И нека најбољи међу вама – пошто ће то бити само најбољи од вас, и тад само у најређим и најкраћим тренуцима – успеју да дају оквир оном најважнијем од свих питања, како живимо? Срећно.
Превод: Лидија Капичић

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s