OBJAVLJENA SELEKCIJA 7. JOAKIMINTERFESTA

Posted on

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR KRAGUJEVAC

25. jul 2012. godine

Sedmi po redu Međunarodni pozorišni festival malih scena JoakimInterFest, tradicionalno će se održati u prvoj polovini oktobra na scenama kragujevačkog teatra. Na konferenciji za štampu, održanoj u sredu, 25. jula selektor festivala Goran Cvetković, pozorišni kritičar saopštio je i obrazložio novinarima svoju selekciju za ovogodišnji JoakimInterFest.

– Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest ima zavidnu tradiciju i do sada je ispunjavao svoju funkciju – Kragujevac je bio domaćin mnogim značajnim pozorištima i predstavama iz inostranstva i Srbije. Kao i do sada, i ove godine bi trebalo da se ostvari susret domaće publike i izabranih predstava iz pozorišta zemalja sa teritorije bivše Jugoslavije, zatim – Rumunije, Poljske i Italije, kao  i najznačajnijih predstava pozorišta Srbije. Formirajući ovogodišnji repertoar Festivala, iako sam kao selektor primio taj zadatak tek pre kratkog vremena, oslonio sam se na poznavanje repertoara pozorišta Srbije, zemalja okruženja, ali i na trajne kontakte ostvarene dosadašnjim radom Festivala i informacijama skupljenim na drugi način, obrazložio je selektor festivala Cvetković svoju koncepciju 7. JoakimInterFesta.
Cvetković je još dodao i to: – Osnovni cilj moje selekcije bio je da se na ovaj, festivalski način, nastavi i podrži ideja pozorišnog koncepta Knjaževsko-srpskog teatra, pokrenuta radom novog Umetničkog direktora Nebojše Bradića – a to je povratak publike tako što će joj se prikazati dobre, slojevite, razigrane, maštovite, estetski razvijene predstave, koje se istovremeno bave značajnim javnim i društvenim temama. Želim da kragujevačka publika vidi predstave koje sam već video i kao kritičar pozitivno ocenio, a imale su potvrdu kvaliteta i na drugi način, zaključio je on.
Na repertoaru ovogodišnjeg festivala na Velikoj sceni kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra odigraće se devet predstava: RADNIČKA HRONIKA  – Petar Mihajlović – Olivera Đordjević Narodnog pozorišta R S  iz Banja Luke, PISMO IZ 1920. – Ivo Andrić – Oliver Frljić koprodukcija MESS – Narodno pozorište BiH Zenica, HIPERMNEZIJA – Selma Spahić produkcija MESS i BITEF Teatar, ČEKAJJUĆI GODOA – S. Beket – Vladimir Milčin Turske drame iz Skoplja, POŠTO JE PAŠTETA – Tanja Šljivar – Snežana Trišić ATELJEA 212, KREŠTALICA – Jan Tudor – Teatar Metropolis – iz Bukurešta – Rumunija, RADNICI UMIRU PEVAJUĆI – Olga Dimitrijević – Anđelka Nikolić produkcije HEARTEFACT FOND – BITEF Teatar, MARAT THE SAD – Peter Vajs – Andraš Urban – Ujvideki szinhaz (Novosadsko pozorište) i „ZLATNI ZMAJ – Roman Shuimelfeenig – Jahuš Kica – Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.
Na Maloj sceni kragujevačkog pozorišta biće izvedeno četiri predstave u konkurenciji za festivalske nagrade: NEMREŠ POBJEĆ OD NEDJELJE – Tena Štivičić – Slađana Kilibarda – N. P. Toša Jovanović Zrenjanin, ROMEO I JULIJA – Igor Šebo – Pozorište Šleskog grada Bjalsko Bjala, Poljska, TERAPIJA – Jordan Cvetanović – Gordana.Gadžić – Teatar Rugantino Zagreb i KROJCEROVA SONATA – Lav N. Tolstoj – Nensi Haris – Vlado Kerošević – Teatar Kabare Tuzla koja će premijerno biti izvedena na kragujevačkom JoakimInterFestu.
Selektor Cvetković u okviru ideje festivala koja je podrška pozorišnog koncepta umetničkog direktora kragujevačkog teatra Nebojše Bradića, a to je povratak publike u pozorište podelio je svoju selekciju po tematskim krugovima: pobuna protiv ponižavajućeg položaja radnika u novom kapitalizmu, pobuna protiv zloupotrebe dubokih osećanja građana za vođenje rata i širenje mržnje i priče o bolestima društva (pro)nađenim u ponašanju pojedinaca.
U čast nagrađenih biće izvedena predstava domaćina, Knjaževsko-srpskog teatra, veliki hit iz prošle pozorišne sezone JEDAN ČOVEK, DVOJICA GAZDA, koji je po tekstu Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić.
Konferenciji za štampu je prisustvovao i reditelj Nebojša Bradić, umetnički direktor kragujevačkog teatra koji je za sam početak naredne pozorišne sezone u septembru najavio promociju knjige – automonografije reditelja Bora Draškovića Rečnik profesije iz stalne edicije Knjaževsko-srpskog teatra Joakimovi potomci posvećenu laureatima Statuete Joakim Vujić.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s