KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR — Osvrt na postignute rezultate u pozorišnoj sezoni 2012/2013

Posted on

See on Scoop.itКњажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar

KST‘s insight:

Povodom zvaničnog zatvaranja ovogodišnje pozorišne sezone, u petak, 21. juna, na Sceni „Ljuba Tadić” (Mala scena) Knjaževsko-srpskog teatra održana je konferencija za novinare kojoj su prisustvovali direktor pozorišta mr Vojo Lučić i glumci ansambla KST-a Miloš Krstović, Nikola Milojević i Čedomir Štajn.
Direktor Teatra Lučić podsetio je novinare da su članovi ansambla KST-a u pozorišnoj sezoni 2012/13 izveli četiri premijere: „Do gole gože”, „Moje bivše, moji bivši”, „Hladnjaču za sladoled” i „Čovek, zver i vrlina”.
Na svojim matičnim scenama Velikoj i Maloj članovi ansambla kragujevačkog pozorišta izveli su 99 predstava od kojih su najigranije bile ovosezonske premijere: „Do gole kože” (20), „Moje bivše, moji bivši” (12), „Hladnjača za sladoled” (9), kao i predstave iz ranijih sezona „Noć u kafani Titanik”, „Jedan čovek, dvojica gazda”, „Gospođa ministarka” i predstava za decu „Gusari”…
Predstave kragujevačkog Teatra gostovale su u toku ove sezone 20 puta na festivalima ili scenama sa kojima naša kuća ima ugovorenu umetničku razmenu i saradnju.
Predstava Nebojše Bradića „Jedan čovek, dvojica gazda” rađena po tekstu engleskog pisca Ričarda Bina gostovala je sedam puta i to u Beogradu (BDP) i Kraljevu, kao i na festivalima i međunarodnim pozorišnim smotrama u Šapcu, Tuzli, Zenici, Virovitici i Susretima „Joakim Vujić” u Lazarevcu.
Predstava „Noć u kafani Titanik” reditelja Nebojše Bradića rađena po motivima pripovedaka Iva Andrića gostovala je pet puta: u Banja Luci i Prijedoru, kao i na festivalima u Aleksincu, Velikoj Plani i Rakovici.
Prestava „Do gole kože” koju je po tekstu pisaca Stefana Sinklera i Antonija Mekartnija režirao Pjer Valter Polic učestvovala je na tri festivala komedije: aranđelovačkom „Svetlost i afirmacija” i Danima komedije u Jagodini i Bjeljini.
Predstava Miloša Janošeka „Gusari” koju je režirao Jano Čanji gostovala je na dva festivala: „Kruška” – božićnom pozorišnom festivalu predstava za decu i na Susretima „Joakim Vujić” u Lazarevcu (prateći program)
Predstava „Moje bivše, moji bivši” koju je po tekstu britanskog autora D. C. Džeksona režirala Slađana Kilibarda gostovala je u Zvorniku na Komedija Festu
Najdugovečnija predstava Knjaževsko-srpskog teatra „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri” koju je po tekstu Nikolaja Koljade režirao Boško Dimitrijević a koja je u ovoj sezoni doživela svoje jubilarno 100. izvođenje gostovala je u pozorištu u Sremskoj Mitrovici
Kao i svake godine od 7. do 15. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru održan je i međunarodni pozorišni festival – 7. JoakimInterFest na kojem je odigrano 11 predstava koje su izveli pozorišni ansambli iz: Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Republike Srpske i Srbije
Tradicionalno, i ove sezone u kragujevačkom pozorištu u čast Dana teatra – Sretenja organizovana je manifestacija „Joakimovi dani” na kojoj su sem domaćina KST-a, učestvovala pozorišta iz Šapca, Vranja, Kraljeva i Užica
U okviru međunarodne razmene i saradnje u našem pozorištu gostovalo je kazalište iz Virovitice sa savremenim dramskim komadom „Kveč”
Na Velikoj i Maloj sceni Teatra održano je 60 programa poput: međunarodnog džez festivala, promocija knjiga, Svetosavske akademije, koncerata klasične muzike, pozorišnog festivala učenika gimnazija Srbije, inkluzivnog festivala „Note za sve”, baleta, gostujućih monodrama, seminara fotografije „Fotorama”, snimanja radio emisija…
– Predstave, glumci i umetnički saradnici Knjaževsko-srpskog teatra na festivalima osvojili su čak 14 nagrada i priznanja, što ovu sezonu čini jednom od najuspešnijih u novijoj istoriji Teatra, naglasio je Lučić.
Nagrade su predstave KST-a dobijale kao najbolje predstave u celini: „Do gole kože”, festival u Aranđelovcu, „Jedan čovek, dvojica gazda” – šabački festival, „Moje bivše, moji bivši” Komedija fest Zvornik, nagrađivani su režija Bradić i Kilibarda – „Titanik” Aleksinac, „Moje bivše” Zvornik, dramatizacija Bradić „Titanik” Aleksinac i scenografija Kilibarda Zvornik i čitav niz glumačkih priznanja poput: „Zoranovog brka” Miodragu Pejkoviću u Zaječaru, nagrade Vladanu Živkoviću za najboljeg glumca na bjeljinskim danima komedija, Isidore Rajković i Milića Jovanovića – Susreti „Joakim Vujić” Lazarevac i priznanja Isidori Rajković i Milošu Krstoviću na Komedija festu u Zvorniku.
Monografija Knjaževsko-srpskog teatra – „Rečnik profesije” pozorišnog i filmskog reditelja Bora Draškovića koju naša kuća svake godine objavljuje laureatima nagrade Statueta „Joakim Vujić” u ediciji „Joakimovi potomci” proglašena je za najbolje izdanje na smotri „Dani kragujevačke knjige 2012”.
– Ipak, smatram da je naš najveći uspeh u protekloj sezoni – povratak publike u Teatar, na radost svima nama jer pozorište i postoji zbog publike, zaključio je Lučić, dodavši da je uspeo da realizuje i onaj segment koji je posebno naglasio kada je prošle godine došao na čelo najstarije srpske pozorišne kuće, a to je animacija omladinske i studentske publike koja je ove sezone u velikom broju gledala predstave KST-a, zbog odabira tema koje su joj bliske i savremenih i modernih rediteljskih postupaka.
Glumci, donedavno „mlade snage” a, sada nosioci repertoara Krstović, Milojević i Nikolić naglasili su da iza svih ovih rezultata, nagrda i priznanja stoji veliki rad, napor i energija uložena od strane glumačkog ansambla.
– Ovo je za nas bila zaista uspešna sezona sa dobrom produkcijom, čiji je kvalitet u današnje vreme redak u Srbiji. Za glumce je najvažnije da igraju a mi smo pretekle sezone imali priliku da se ogledamo u različitim vrstama procesa rada i radimo sa rediteljima različitih godina, poetika, pristupa pozorištu… Zbog toga se kao glumac osećam veoma ispunjenim, naš Teatar je na „uzlaznoj putanji” a o kvalitetu tog rada i uloženom trudu najbolje svedoči i broj osvojenih nagrada i priznanja na pozorišnim festivalima u zemlji i regionu, istakao je glumac Miloš Krstović.
Njegov kolega Nikola Milojević složio se sa njim da je protekla sezona, što se repertoara tiče bila veoma raznovrsna i pružala je publici mogućnost da u Teatru pogledaju komade najrazličitijih umetničkih i rediteljskih poetika.
– Sezona za nama bila je uspešna a naredna sezona će biti još bolja, najavio je i „obećao” Milojević.
Glumac Čedomir Štajn istakao je da broj nagrada i priznanja osvojenih na festivalima nije iznenađenje ili je stigao „tek tako” i „iznebuha” već je rezultat angažovanja uprave i ansambla.
– Ja sam u pozorištu već više od 10 godina i nikada do sada ni jedna sezona u tom periodu ni približno nije donela našoj kući ovoliko priznanja, bio je iskren Štajn, dodavši da je toliko veliki broj učešća na festivalima i međunarodnim smotrama, kao i nagrada osvojenih na njima glumcima kragujevačkog Teatra ulio i dodatno samopouzdanje.
Direktor Lučić, na kraju je podsetio i na činjenicu, na žalost dobro poznatu svima, da su ovi uspesi ostvareni u trenutku kada je stanje u kulturi u Srbiji i čitavom regionu izuzetno teški ali nije se žalio ili „dremao na lovorikama” već je novinarima najavio veoma ambiciozan repertoarski plan koji će biti realizovan već početkom naredne sezone. Po Lučićevim rečima do kraja godine, u prvoj polovini naredne sezone kragujevački Teatar izvešće dve premijere od kojih je jedna zasigurno velika ansambl predstava.
– Nadamo se da ćemo i novim projektima opravdati visok nivo koji je postignut u sezoni koja za nama. Ponekad je lako dostići određeni kvalitet ali je mnogo teže – održati ga. Mi ćemo se u narednoj sezoni truditi da i to postignemo, obećao je Lučić na zvaničnom zatvaranju sezone 2012/13.
Po njemu – izazovi tek slede.

See on joakimvujic.com

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s