SEOBE U BUDIMPEŠTI Predstava Knjaževsko-srpskog teatra otvara „Mesec srpske kulture”

Posted on

See on Scoop.itКњажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar

KST‘s insight:

Predstavom „Seobe” kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra u petak, 13. septembra biće otvorena ovogodišnja manifestacija „Mesec srpske kulture” u Mađarskoj. Otvaranjem smotre se predstavom „Seobe” pozorišta iz Kragujevca, po rečima Milana Đurića, direktora „Kulturnog dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj” biće obeležene i dve značajne godišnjice. 200 godina od izvođenja prve srpske građanske predstave u Mađarskoj – „Kreštalice” Joakima Vujića koja je premijerno odigrana 24. avgusta u peštanskom pozorištu „Rondela” i 120 godina od rođenja velikog pisca Miloša Crnjanskog.
– Na ovaj način, odajemo počast i sećamo se naših velikana, kaže Đurić.
Predstava „Seobe” koju je po romanu Miloša Crnjanskog režirao nemački reditelj Pjer Valter Polic imala je svoju premijeru u kragujevačkom Teatru 14. maja 2007. godine a 13. septembra u Budimpešti biće izvedena u Nacionalnom plesnom teatru.
Smotra „Mesec srpske kulture” u Mađarskoj koja pokriva sve segmente srpske kulture, tradicije i stvaralaštva: dramsko, književno, filmsko, muzičko, likovno, folklorno… održava se po četvrti put i traje od 13. septembra do 14. oktobra i sem Budimpešte njeni programi se održavaju i u svim drugim mađarskim gradovima u kojima žive predstavnici srpske zajednice.
Sem izvođenja kragujevačkih „Seoba”, tokom ove manifestacije biće održano i književno veče pod nazivom „Peštanski omnibus” na kojem učestvuju srpski pisci iz matice ali i oni koji žive i rade u dijaspori poput: Mađarske, Nemačke, Italije, Rumunije, Francuske…, filmski program sa premijernim prikazivanjem ostvarenja Ljubiše Samardžića „Miris kiše na Balkanu”, niz koncerata, likovnih izložbi, nastupa folklornih ansambala…
– Cilj organizovanja „Meseca srpske kulture” u Mađarskoj je da preko umetničkog stvaralaštva i negovanja duhovne tradicije ojačamo saradnju dve države, naše matične – Srbije i Mađarske u kojoj živimo, ističe Milan Đurić iz „Kulturnog dokumentacionog centra”, dodajući da ova smotra takođe povezuje i institucije i ustanove u obe zemlje koje se bave sličnim programskim delatnostima u oblasti kulture pa će tako u okviru ovogodišnjeg „Meseca srpske kulture” biti organizovana izložba postavke naivne umetnosti iz muzeja u Jagodini, baš u muzeju u Kečkemetu koji neguje tu vrstu likovnog stvaralaštva u Mađarskoj.
Početak predstave „Seobe” kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra koja će u petak, 13. septembra biti izvedena u budimpeštanskom Nacionalnom plesnom teatru je u 19 sati.
Organizovanje manifestacije „Mesec srpske kulture” u Mađarskoj kao i gostovanje predstave „Seobe” pozorišta iz Kragujevca pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

See on joakimvujic.com

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s