KST Kragujevac OTVORIO MESEC SRPSKE KULTURE U BUDIMPEŠTI

Posted on

See on Scoop.itКњажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar

KST‘s insight:

Predstava kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra „Seobe”, koju je po delu Miloša Crnjanskog režirao Pjer Valter Polic, otvorila je u petak, 13. septembra manifestaciju „Mesec srpske kulture” u Budimpešti, smotru koja se održava po četvrti put i ima za cilj da neguje sve vrste stvaralaštva i očuvanje kulturne i duhovne baštine srpske nacionalne manjine u Mađarskoj.
O kakvoj je prestižnoj manifestaciji reč, najbolje govori činjenica da je predstava kragujevačkog pozorišta odigrana u mađarskom Nacionalnom plesnom teatru, instituciji osnovanoj još davne 1787. godine (u kojoj je svojevremeno nastupao i slavni Ludvig van Betoven) smeštenoj na budimpeštanskoj Citadeli odmah pored Palate Šandor službene rezidencije predsednika Mađarske.
Svečanom otvaranju „Meseca srpske kulture” i izvođenju „Seoba” Knjaževsko-srpskog teatra prisustvovali su, sem brojnih predstavnika srpske manjine u Mađarskoj i zvaničnici obe zemlje – Slavica Trifunović, pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju i Rihard Tirši iz mađarskog Ministarstva za ljudske resurse iz odeljenja za nacionalne manjine.
– Prvi susedi su uvek najpouzdaniji saradnici, napomenula je Slavica Trifunović, podsetivši na brojne kulturne i istorijske veze i paralele koje su povezivale dva naša naroda u proteklim vekovima, dok je njen kolega iz mađarske vlade Rihard Tirši sa velikim zadovoljstvom istakao da su te veze i danas dobre i jake, kao i da će obe zemlje zajedničkim naporima nastojati da postanu još češće, čvršće i raznovrsnije.
Predsednik srpske samouprave u Mađarskoj, otvarajući „Mesec srpske kulture” istakao je da je „narod bez kulture – telo bez duše” i da jednu naciju ne čini masovnost, već, naprotiv njena duhovnost bez koje, ako se ne neguje i čuva ta nacija brzo nestaje.
Samo izvođenje predstave „Seobe” potvrdilo je tu činjenicu a kragujevački glumački ansambl je za svoju igru bio nagrađen velikim aplauzom i iskrenim ovacijama oduševljene publike u prepunoj sali budimpeštanskog Nacionalnog teatra.
Posle predstave okupljeni u starom, istorijskom zdanju nisu štedeli pohvale na račun igre kragujevačkih glumaca a jednoglasno je mišljenje tamošnjih gledalaca da su kragujevačke „Seobe” najbolja inscenacija nekog dela Crnjanskog koje su ikada imali prilike da pogledaju.
Čitav događaj prenosila je mađarska državna televizija.
Organizatori manifestacije Milan Rus, direktor Srpskog pozorišta iz Budimpešte i Milan Đurić, direktor „Kulturnog dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj”, istakli su činjenicu da je srpska nacionalna manjina – iako jedna od najmalobrojnijih u toj zemlji (po rezultatima popisa iz 2011. godine Srba u Mađarskoj je svega 10.000) skrenula na sebe pažnju mađarske javnosti baš po tome što je u stanju da pripremi, organizuje i izvede najmasovniji i najkvalitetniji program kojim promoviše svoje stvaralaštvo. Predstava „Seobe” iz Kragujevca, po njima je pravi primer izuzetnog umetničkog stvaralaštva i najbolji način kako se u inostranstvu prezentuje rad srpskih umetnika.
Reditelj predstave „Seobe” Pjer Valter Polic izjavio je mađarskim medijima da je ponosan što njegovo delo toliko dugo traje na kragujevačkoj sceni (premijera je bila pre više od šest godina) kao i da je izuzetno zadovoljan sa kolikom koncentracijom i odgovornošću ga, posle toliko vremena glumci kragujevačkog ansambla izvode – baš kao na premijeri.
Direktor Knjaževsko-srpskog teatra mr Vojo Lučić istakao je značaj i važnost ove prestižne manifestacije kao i veliku čast koju je imala kuća na čijem je on čelu da učestvuje baš na njenom otvaranju. Po Lučiću, to je i logično jer Knjaževsko-srpski teatar objedinjuje oba velika jubileja koja se obeležavaju ove godine i u Srbiji i u Mađarskoj a to su dva veka od prve predstave Joakima Vujića izvedene na srpskom jeziku – „Kreštalice” koja je premijerno izvedena 24. avgusta u peštanskom pozorištu „Rondela” i 120. godišnjici rođenja Miloša Crnjanskog.
Kao rezultat izuzetno uspešnog gostovanja kragujevačkog pozorišta u Budimpešti Lučić je sa velikim zadovoljstvom najavio i buduću saradnju naše kuće sa srpskim pozorištem iz glavnog grada Mađarske.

See on joakimvujic.com

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s