TRIJUMF POZORIŠNOG ČINA +++ KST Kragujevac

Posted on

See on Scoop.itКњажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar

KST‘s insight:

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru, povodom početka 8. JoakimInterFesta i početka rada na predstavi „Ubiti pticu rugalicu”, održana je konferencija za štampu na kojoj su govorili direktor Teatra mr Vojo Lučić, selektor festivala Goran Cvetković i umetnički direktor pozorišta Nebojša Bradić.
Direktor Teatra Lučić, podsetio je novinare da je slogan ovogodišnjeg InterFesta „Živeti sa drugima” i da će Kragujevčani i festivalska publika, zahvaljujući Cvetkovićevoj selekciji biti u prilici da pogledaju osam, zaista izuzetnih predstava u takmičarskom delu smotre.
– Velika energija i u Knjaževsko-srpskom teatru i gradu Kragujevcu je uložena kako bi prevazišli sve prepreke i „zgotovili” ovaj festival, koji ima „i glavu i rep” i sadržaj koji je potpuno prožet intelektualnim, društvenim a, naročito pozorišnim angažmanom, jer uvek na kraju mora da trijumfuje samo pozorište a ako izostane ta magija pozorišnog čina, onda sve pada u vodu, istakao je selektor festivala Goran Cvetković, pozorišni kritičar, dodavši, da po njemu „pozorište ne može da postoji bez društvenog angažmana”.
– Tako je bilo od antičkih vremena do danas, a sve drugo je samo „koketerija” i obična „roba” a ne pravi pozorišni čin, naglasio je on, još jednom dodavši da se u svom selektovanju nije rukovodio željom da festival pretvori u „reviju lakih komada”, već da on ostane, kao i ranijih godina praznik pravog pozorišta.
U njegovoj selekciji publika će u takmičarskom delu repertoara moći da pogleda predstave od Nemačke i Slovenije, pa sve do Kosova, jer će na JoakimInterFestu učestvovati predstave pozorišne trupe iz Prištine koja je već ranije čiji su osnivači, bračni par Neziraj, već sarađivali sa Bitef teatrom i Mesom.
Direktor KST-a Vojo Lučić, napomenuo je i da prateći program festivala u potpunosti korespondira sa temom i sloganom smotre „Živeti sa drugima”, poput istoimene izložbe fotografija dvojice kragujevačkih autora Marka Stamatovića i Nebojše Radosavljevića Rausa i gosta iz Novog Pazara Samira Delića, dve nagrađene radio reportaže „Medalja” i „Krupa” autora Tomislava Santrača i debatom na temu kulture i EU integracija.
– Ministarstvo kulture je pomoglo festival sa „sramnih” 200.000 dinara, rekao je Lučić, zahvalivši se pri tom Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije koji je JoakimInterFest pomoglo sa četiri puta većom sumom od resornog ministarstva.
Festival će u čast nagrađenih zatvoriti produkcija Dunavfesta i Knjaževsko-srpskog teatra „Opsada i pad Konstantinopolja 1453.”.
Reditelj Nebojša Bradić, najavio je za početak novembra premijeru svoje predstave „Ubiti pticu rugalicu”, dramatizovanu verziju poznatog romana američke književnice Harper Li, koja ze ovo delo ovenčana Pulicerovom nagradom.
– I ova predstava je potpuno na talasu ovogodišnjeg Inter Festa jer korespondira sa temom tolerancije i života sa drugima. To je važno pitanje, danas i ovde jer se, ne samo kod nas, u medijima i na ulicama dešavaju strašne stvari u ime demokratije. To se mora istaći na pozorišnim scenama, naglasio je Bradić, dodavši da je selekcija ovogodišnjeg JoakimInterFesta „otvorila” zanimljivu i aktuelnu priču od velike važnosti za naš širi region: „Ove godine, gledali smo na većim festivalima predstave koje su svedočile o krizi u pozorištu, ali ne i o tome šta pozorište može da učini u krizi”, zaključio je on, istakavši da ovakav koncept u ovom trenutku 8. JoakimInterFest čini najzanimljivijom i najaktuelnijom pozorišnom smotrom regiona.
U predstavi „Ubiti pticu rugalicu” koja se kod nas (a, i šire) po prvi put izvodi na pozorišnoj sceni na, za nas aktuelan način biće tretirana tema – zla i to, po Bradićevim rečima, na način da to bude dostupno najširoj pozorišnoj publici od devet do 99 godina.
U predstavi igraju glumci kragujevačkog Teatra a Bradićev tim saradnika sačinjavaju: Đorđe Krivokapić koji je uradio prevod i adaptaciju „Rugalice”, Miša Štulović, scenograf, kostimograf Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković i Vera Obradović zadužena za scenski pokret.
Međunarodni pozorišni festival – 8. JoakimInterFest biće zvanično otvoren u ponedeljak, 7. oktobra izložbom umetničkih fotografija na temu „Živeti sa drugima” a prva predstava na repertoaru smotre, te večeri je „Poreklo sveta” ingolštatskog Štadteatra.

See on joakimvujic.com

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s