STATUETA JOAKIM VUJIĆ DARI DŽOKIĆ I FAKULTETU DRAMSKIH UMETNOSTI

Posted on

Source: www.joakimvujic.com

Glumica Dara Džokić i Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu ovogodišnji su dobitnici Statuete Joakim Vujić kragujevačkog Teatra, koji ove godine obeležava 180 godina postojanja. Priznanja dobitnicima će biti uručena 15. februara, na Dan pozorišta, kada će se dodeliti Prsten sa likom Joakima Vujića kostimografu Užičkog pozorišta Snežani Kovačević, kao i medaljon Ministarstvu kulture i informisanja.

U jubilarnoj godini, kada Knjaževsko-srpski teatar obeležava 180 godina od svog osnivanja, a u skladu sa Pravilnikom o dodeli Statuete, žiri je odlučio da dodeli dve Statuete Joakim Vujić.
O dodeli Statuete je odlučivao žiri koji su činili direktor Knjaževsko-srpskog teatra mr Vojo Lučić, kostimograf Snežana Kovačević, dramaturg Marija Soldatović i glumci Tihomir Stanić i Miloš Krstović.

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA
I
Najznačajnije priznanje za doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji – Statueta Joakim Vujić dodeljuje se glumici koja je jedinstvenim glumačkim izrazom, snažnom dramskom ličnošću i umetničkim dometima doprinela uzdizanju glumačke profesije. 
Ovogodišnja dobitnica Statuete Joakim Vujić je glumica Dara Džokić.
Darina posvećenost pozorištu, glumačka bravuroznost i zrelost, kao i celoukan umetnički i društveni angažman predstavljaju najbolji model za ugledanje dramskim umetnicima koji dolaze. 
II
Statueta Joakim Vujić za doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji dodeljuje se i Fakultetu dramskih umetnosti (FDU), Univerziteta umetnosti u Beogradu. U ovoj ustanovi svoje obrazovanje stekle su generacije naših najznačajniji pozorišnih umetnika: glumaca, reditelja, dramaturga…. 
FDU je bio i ostao rasadnik talenata koji su se dokazali u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju.
Ova ustanova je poznata, pre svega, po plejadi izvanrednih stručnjaka koji su bili i njeni profesori. Profesori i studenti FDU od osnivanja do danas doprinose unapređenju pozorišne umetnosti i svojim vrhunskim umetničkim angažmanom kontinuirano obogaćuju srpsku umetnost i kulturu.

Statueta Joakim Vujić dobitnicima će biti uručene na Dan Knjaževsko-srpskog teatra 15. februara 2015. godine u Kragujevcu.

Kragujevac, 03. februar 2015. godine 
Predsednik žirija, mr Vojo Lučić

See on Scoop.itКњажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar Княжеско-сербский театр

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s