ПРИНЦИП СУПЕРСТАР (МЕСЕЧАРИ), 4. фебруар 20.00 | Facebook

Posted on

Public · Hosted by Књажевско-српски театар English (US) · Privacy · Terms · Cookies · Advertising · Ad Choices ·   Next Week · -1—7° Chance of Rain Knjaževsko-srpski teatar Daničićeva 3, 34000 Kragujevac […]…

Sourced through Scoop.it from: www.facebook.com

Не у наше име
„Пре нас су најбољи мушкарци и жене тежили идеалима и сањали. И ми ћемо тежити и – да, ми ћемо сањати! Нема напретка без веровања. Веровања у способности човека, веровања да ми можемо боље, веровања да ми можемо да будемо бољи, да ми можемо више, више од животиња, више од себичних и саможивих, више од ратничких племена која гурају једна друге у сурове ратове. Ми говоримо јасним гласом и изјављујемо да човеку није потребно насиље да мења свет, човеку је потребна страст и посвећење. Ми поручујемо Влади да нећемо више учествовати у ратовима. Ни својим ни туђим. За то ћемо се борити! Започети дијалог са целим светом! Нови рат у Европи? Не, у наше име!“ 
Принцип Суперстар (Месечари) 
Шта је смисао историјских истраживања ако историја није учитељица живота? 
Оном који успе да изврши историјско убиство памти име заувек, док онај ко промаши за један сантиметар пада у историјски заборав.
Виљем Тел се слави у демократској Швајцарској. Фридрих Шилер је о њему написао драму. У некој другој држави убиство које је учинио Виљем Тел могло би да буде третирано као криминално. Из такве перспективе сви они чији је хитац промашио су велики историјски губитници.
Гаврило Принцип је после атентата на надвојводу Фрању Фердинанда проглашен за монструма. Потом је био јунак, онда терориста, затим поново јунак, а деведесетих година прошлог века помало од свега тога, у зависности од угла гледања.
Принцип је испалио судбоносне метке који су били повод за Први светски рат. У колони која је чекала аустријског престолонаследника стајала су шесторица младића. Један од њих је био Васо Чубриловић који је у својој педесетседмој години изјавио: “Убиство можда није право решење, али свакако бих се поново борио против Аустрије, мада вероватно другим средствима.” 
Човек од 57 година свакако другачије мисли од седамнаестогодишњака.
Многи постављају питања да ли би се ишта променило у историји да је убијен Хитлер, Стаљин или Мусолини. Шта би урадили Хитлерови родитељи да су знали шта ће од њега постати? Колико би људи остало у животу? Колико ратова се не би догодило?
Поново је актуализовано питање избијање Трећег светског рата. На позиве за подршку ратним добошима, шездесет немачких интелектуалаца је снажно одговорило: “Рат? Не у наше име.”
Уместо постављања питања о томе ко је крив за Велики рат, данас би вредело чути тај глас. Пре него што буде касно.

See on Scoop.itКњажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar Княжеско-сербский театр

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s