Књажевско-српски театар обележио 181. годину од оснивања

Posted on

Sourced through Scoop.it from: www.joakimvujic.com

Дан Књажевско-српског театра обележен је синоћ премијерним извођењем дуодраме “У ствари, театар“ у режији Андрее Лазић, по тексту Драгане Бошковић. На сцени најстаријег српског позоришта уручењем награда и признања заслужним уметницима и подсећањем на остварене резулате у претходних годину дана, Књажевско-српски театар обележио је 181. годину постојања.
Статуету “Јоаким Вујић“, најзначајније признање које Књажевско-српски театар додељује од 1985. године за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији, добила је првакиња Нада Јуришић. Петочлани жири који су чинили Тихомир Станић, глумац Атељеа 212, Милош Крстовић, глумац Књажевско-српског театра, Снежана Ковачевић, костимограф Ужичког позоришта, Марија Солдатовић, драматург Књажевско-српског театра и директор мр Војо Лучић, једногласном одлуком доделио је статуету првакињи драме крагујевачког театра. 
Јоакимов прстен, који се додељује уметницима за посебан допринос у унапређењу рада позоришта, припао је Ивани Вујић, редитељки и професорки Факултета драмских уметности у Београду.
Медаљон са ликом Јоакима Вујића, за подршку и унапређење рада Књажевско-српског театра уручен је компанији Телеком Србија. 
Годишње награде добили су глумци Миодраг Пејковић за улогу деде Радета у представи “Башта сљезове боје“ и Јасмина Димитријевић за насловну улогу у представи “Јелисаветини јади због молера“ као и гардероберка Драгица Илић.
У Галерији “Јоаким“ отворена је изложба Музеја позоришне уметности Србије, Књажевско-српски театар од 1835. до 2015. године, која води кроз 18 деценија крагујевачког Театра. Реч је о делу поставке која је прошле године, на 180. годишњицу, припремљена и премијерно приказана у Музеју позоришне уметности у Београду ауторке Биљане Остојић. 

See on Scoop.itКњажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar Княжеско-сербский театр

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s